Klikom na sliku zatvorite prozor

Istorija grada Hanovera

Loading..

Hanover ili Hannover glavni je i najveći grad njemačke države Donja Saska. Njenih 535.061 (2017) stanovnika čini je trinaesti po veličini grad Njemačke, kao i treći grad po veličini sjeverne Njemačke nakon Hamburga i Bremena. Grad leži na ušću rijeke Leine (progresija: Aller → Weser → Sjeverno more) i njezine pritoke Ihme, na jugu Sjevernonjemačke nizine, i najveći je grad metropolitanske regije Hannover – Braunschweig – Göttingen – Wolfsburg , To je peti najveći grad na području njemačkog dijalekta, nakon Hamburga, Dortmunda, Essena i Bremena.

Prije nego što je 1946. postao glavni grad Donje Saksonije, Hanover je bio glavni grad Kneževine Calenberg (1636–1692), biračkog tijela Brunswick-Lüneburga (1692–1814), Kraljevine Hanover (1814–1866), provincije Hannover Kraljevine Prusije (1868. – 1918.), provincija Hanover slobodne države Pruske (1918. – 1946.) i države Hanover (1946.). U razdoblju od 1714. do 1837. godine Hanover je bio osobnim savezom obiteljsko sjedište kraljeva Hanoverije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske, pod njihovim naslovom vojvoda Brunswick-Lüneburg (kasnije opisan kao Hanoverski izbornik).

Grad je glavni prijelaz željezničkih pruga i autocesta (Autobahnen), koji povezuje glavne europske linije kako u smjeru istok-zapad (područje Berlin – Ruhr / Düsseldorf / Köln), tako i sjever-jug (Hamburg – Frankfurt / Stuttgart / München) , Zračna luka Hannover nalazi se sjeverno od grada, u Langenhagenu, i deveta je najprometnija zračna luka u Njemačkoj. Najistaknutije gradske institucije visokog obrazovanja su medicinski fakultet u Hannoveru sa sveučilišnom bolnicom (Klinikum der Medizinischen Hochschule Hannover) i sveučilište u Hanoveru.

Sajamski teren u Hanoveru, zbog brojnih proširenja, posebno za Expo 2000, najveći je na svijetu. Hanover je domaćin godišnjih komercijalnih sajmova poput sajma u Hanoveru i do 2018. CeBIT. IAA sajam gospodarskih vozila održava se svake dvije godine. To je vodeći svjetski sajam prometa, logistike i mobilnosti. Hanover svake godine ugosti Schützenfest Hannover, najveći svjetski festival strijelaca i Oktoberfest Hannover.

“Hanover” je tradicionalni engleski pravopis. Njemački pravopis (s dvostrukom n) postaje sve popularniji u engleskom; nedavna izdanja enciklopedija preferiraju njemački pravopis, [3] [4] a lokalna uprava koristi njemački pravopis na engleskim web stranicama. [5] Engleski izgovor, s naglaskom na prvom slogu, primjenjuje se i na njemački i na engleski pravopis, što se razlikuje od njemačkog izgovora, s naglaskom na drugi slog i dugački drugi samoglasnik. Tradicionalni engleski pravopis još uvijek se koristi u povijesnim okvirima, posebno kada se govori o Britanskoj kući u Hanoveru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*