Klikom na sliku zatvorite prozor

Zaboravljeni pejzaži Poljske

Vozeći se rijekama između Baltičkog i Jadranskog mora, poljski drevni trgovački putevi koristili su se za karavane koje su prodavali jantar, minirane na sjevernim obalama zemlje i namijenjene tržišnim trgovima zemlje. Danas, kao označena transnacionalna staza koja prolazi nekim najnevidljivijim krajolicima istočne Europe u Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj, Amber Trail Greenway sa 307 km ostaje privlačan – ne za trgovce, već za planinare i bicikliste koji žele istražiti ruralnu rutu Karpatska sela, netaknute riječne doline i nalazišta srednjovjekovne baštine.

Dok se cijeli Amber Trail Greenway može raščlaniti u manje staze, ovisno o vremenu i mogućnostima, dionica od 32 km koja je najbliža Krakovu – nazvana ruta Nowa Huta – Dlubnia – nudi tri opcije petlje koje su lako dostupne javnim prijevozom.

Vezani članak: Krakov sam pravi pivsku scenu
Autobusom 112 uzeo sam se sa autobusnog stajališta Rondo Grunwaldzkie, koje se nalazilo na kružnom toku preko rijeke Vistule od kraljevskog dvorca Krakow Wawel, gdje je bujna 45 minuta vožnje vodila do srednjovjekovnog sela Tyniec, jednog od mnogih mjesta baštine duž Amber staze Greenway. Iako je službeno uklopljen u krakovsku gradsku granicu, Tyniecove vapnenačke litice, gusta zelena šuma i tisućljetna opatija daju prostoru svoj poseban identitet. Biciklisti koji žele doći do istog sela mogu slijediti oznake Amber Trail Greenway od Bernardynske ulice u podnožju Kraljevskog dvorca Wawel, biciklom oko 10 km stazom rijeke Vistule.

Nakon što sam položio svojih osam zlota, sjeo sam i promatrao kako se krajolik izvana pretvara iz krakovske mishmash gotske, barokne i renesansne arhitekture u šumu. Odjednom sam osjetio tapkanje po ramenu dok je stariji gospodin gestikulirao prema mojem vodiču i seoskom putu bez znaka. Ispustio sam žurbu “dziękuję! (Hvala vam)” Sišao sam s autobusa baš kad su se njegova škripajuća vrata zatvorila i zakucala niz cestu.

Kroz stoljeća, Tyniec je bio mjesto i za veliko učenje – i za velika razaranja. Benediktinsku opatiju SS Petra i Pavla, koja se nalazi tik uz glavnu cestu Tynieca, ulicu Bogucianka, izgradili su benediktinski redovnici u 11. stoljeću. U doba zlatnog doba Poljske – između 16. i 18. stoljeća – benediktinski redovnici poljske kongregacije obrazovali su se u Tyniecu, a kipovi poput Francesca Placidija i Franza Josepha Mangoldta pridonijeli su opatiji. Ali nakon brojnih upada snaga koje su se borile za poljsko prijestolje, kao i slučajnog požara 1844., opatija je ležala u ruševinama sve do 1939. godine, kada je tamo 11 redovnika ponovno stvorilo red. Radovi na restauraciji građevina u gotičkom stilu započeli su 1947. i traju do danas.

Prolazeći kroz obrambena vrata opatije, ušao sam u istrošeni kaldrma kamen uokvirenu zgradama s ciglenim vratima, krem ​​zidovima i krovovima obloženim glinom. U glavnoj crkvi zlatni likovi svetaca bili su u kontrastu s monahinim neobilježenim odoru dok su se dizali i skandirali latinske vespere. “Ima još više arheologije ispod glavne crkve”, objasnio je brat Pavel tihim tonom, gestikulirajući mu iza ramena. “Na desnoj strani oltara nalazi se rupa koja zahtijeva da se spustite stepenicama, ali nakon toga možete vidjeti izvorne temelje crkve, ostatke izvorne koji su prvi ovdje stajali – stupove, oltar i sve – pa čak i sahranjivanja prvih opata opatije i njihovih ukopa. Objekat je zatvoren za posjetitelje, iz razloga očuvanja, ali fascinantno je misliti da se cijela ta povijest nalazi pod vašim nogama, zar ne? “

Upravo očuvanje te povijesti bilo je razlog zašto je izgrađen Amber Trail Greenway. Nakon raspada komunističke vladavine 1989. u zemljama Istočnog bloka, poput Poljske, Mađarske i Slovačke, ostali su veliki prirodni ljepoti i povijesna sela koja su – nakon desetljeća zanemarivanja, modernog razvoja i nedostatka sredstava – bila u opasnosti da budu izbrisani. Kao odgovor na to, Amber Trail Greenway osnovao je 1996. Krystyna Wolniakowski, jedan od osnivača ekološkog partnerstva za srednju Europu, i Bill Moody iz Fonda braće Rockefeller.

Greenway ističe važnost ovih kulturno značajnih mjesta kroz ekološki turizam i lokalne inicijative. Na primjer, u benediktinskoj opatiji, redovnici proizvode hranu i domaću robu koja se prodaje na licu mjesta i u delisima širom Krakova. Zarade se ulažu u održavanje opatije i okolnih šuma, a koriste se za održavanje manifestacija poput ljetnih glazbenih koncerata. Uključivanjem opatije u svoj put, Amber Trail Greenway privlači ove inicijative više pažnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Azijski grad koji nikad ne spava !

“Pali pali” – što znači “brzo, brzo” – nije samo omiljeni izraz u Seulu: to ...