Klikom na sliku zatvorite prozor

Putovanje kroz saveznu državu Vajoming

Wyoming je američka savezna država u planinskom dijelu zapadnog dijela SAD-a. On je deseta savezna država po ukupnoj veličini [1], a po gustoći naselja drugo najrjeđe naseljeno savezna država, poslije Aljaske. Dvije trećine u zapadnom dijelu Wyominga uglavnom su planinsko područje u podnožju istočnih Stjenovitih planina, dok su zemlje trećine u istočnom dijelu prerije sa visokim nadmorskim visinom poznate kao Visoke ravnice. Glavni grad je Cheyenne koji je zajedno, a najmlađi je grad sa oko 60.000 stanovnika.

Kako je određeno zakonskim uređenjem teritorija Wyominga, granice Wyominga su tačne geografske širine i do 41. i 45 sjevernog paralela te zemljopisne dužine između 104 ° 3’Z i 111 ° 3’Z granice (odnosno 27 ° Z i 34 ° Z od vašeg Washingtonskog područja ), što savezna država daje četvorougaoni oblik po meridijanima i paralelama. [2] Wyoming je jedna od tri savezne države (pored Colorada i Utaha) koja ima granice dužnjih linija geografskih dužina i širina, a za razliku od ostalih država mora imati granice prirodnih obilježja. Zbog netačnosti mjerenja koja je vršena tijekom 19. vijeka, službene granice Wyominga su na nekim mjestima odstupile od stvarnih linija geografskih dužina i širine oko pola milje (0,8 km). To je posebno bilo lijepo u planiranim okolnostima dužine 45. paralele. [3] Wyoming se nalazi na sjeveru graniča sa Montanom, na istoku sa Sjevernim Dakotom i Nebraskom, na jugu s Coloradom, na jugozapadu sa Utahom i na zapadu sa Idahom. Površinska zemljišta Wyominga bila su sačuvana država [4] SAD-a s ukupno 253.350 km2, a sastavljen je iz 23 okruga. Od sjeverne do južne granice država se proteže na 444 km, dok je od istočne do zapadne granice 587 km (na južnoj granici), odnosno 550 km (na sjevernoj granici).

Planinski vijenci
Veliki visoravan i Stjenovite planine se susreću u Wyomingu. Država je zapravo velika visoki prekinuta brojnim planinama i planinskim vijencima. Nadmorska visina se kreće od vrha Gannett Vrh u planinskom lancu Vjetar (4.207 m) doline rijeke Belle Fourche u sjeveroistočnom stanju države na 953 metra. Na sjeverozapadu su planinski lanci Absaroka, Owl Creek, Gros Ventre, Wind River i Teton. Na samom sjeveru je planina Big Horn, na sjeveroistoku Black Hills, dok su u južnom području planine Laramie, Snowy i Sierra Madre.

Planinski lanac Medicinski luk (ili snježni) na samom jugu Wyominga proizvodi se na Stjenovitim planinama koje pružaju iz Colorada, posmatrano geološki i vizuelno. Lanac Wind River u srednjem zapadnom dijelu države bio je dosta udaljen i imao je više od 40 planinskih vrhova iznad 4000 metara, pored najvišeg vrha države Gannett Peaka. Planinski Veliki Rog na sjeveru države je u određenom stupnju izoliran od ostatka dijela Stjenovitih planina.

Lanac Teton nalazi se na sjeverozapadu proteže se na oko 80 km, a dijeli ga i Nacionalni park Grand Teton. U parku se nalazi Grand Teton, drugi najviši vrh u Wyomingu.

Državno zemljište

Karta Wyominga: Nacionalni parkovi i Parkovi prirode
Više od 48% zemljišta u Wyomingu bilo je u vlasništvu Vlade SAD-a, a Wyoming je prenio državu SAD-a u SAD-u, a u veličini su bila državna poljoprivredna zemljišta po ukupnoj površini, a na površini petog dijela. [5] To iznosi 121.808,1 km2 zemlje koja upravlja savezna vlada. Pored toga, uštedjela je posjeda i dodatnih 6% ukupne površine Wyominga, odnosno još 15.640 km2

Najviše državnog zemljišta odnosi se na zaštićena područja državnih šuma i međunarodnih parkova kao i zemljišta u posjećenoj vojsci.

Klima Wyominga je općenito koraka i kontinentalna (Köppenova klasifikacija klime: BSk), a nešto je sušnija i utjecaj prosječne države sa većim i jakim temperaturnim ekstremima. Razlog toga je njegova topografija. Ljeta u Wyomingu su topla, sa julskom temperaturom koja se u prosjeku kreće od 29 do 35 ° C (dnevna maksimalna) u najvećem dijelu države. Rastom iznadmorske visine, prosječna temperatura naoblaka, u mjestima s nadmorskom visinom iznad 2700m, prosječna temperatura zraka iznosi oko 21 ° C. Ljetne noći su u većem dijelu države karakteristične po brzini hlađenja čak i u mjestima sa dnevnom temperaturom, a spuštanje je na 10-16 ° C tijekom noći. U većem dijelu države, većina pada se dešava kraj proljeća i početkom ljeta. Zime je hladno, ali promjenljivo, sa periodičnim ekstremnim hladnim i povremenim prodorima relativno blage temperature, sa takozvanim Chinook vjetrovima koji donose neuobičajeno visoku temperaturu u nekim gradovima. Wyoming je zemlja gdje je najveća dio države manja od 250 mm godišnje. Padavine zavise od nadmorske visine, gdje su u nižim područjima u bazenu Big Horn ploča od 130 do 200 mm padavina godišnje (što ostavlja područje pustinske obilježja). Niže područja na sjeveru i pašnjaci na istoku dobivaju od 250 do 300 mm padavina godišnje što daje tom području polustepsku klimu. Neke planinske površine dobivaju više padavina godišnje, od 510 mm i više, najviše u obliku snijega koji se ponekad padne i preko 5 m

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Azijski grad koji nikad ne spava !

“Pali pali” – što znači “brzo, brzo” – nije samo omiljeni izraz u Seulu: to ...