Klikom na sliku zatvorite prozor

Helikopter u kojem je bio Brajant nije imao sistem koji je mogao pomoći

Rezultate objavio Državni odbor za prometnu sigurnost SAD

U toku je istraga o helikopterskoj nesreći u kojoj je u Kaliforniji poginulo devet osoba, uključujući košarkašku legendu Kobija Brajanta (Kobe Bryant).

Državni odbor za prometnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, institucija koja provodi istraživanje, objavio je prve rezultate. U obraćanju za medije rekli su da helikopter nije bio opremljen sistemom koji pilota upozorava ako se previše približi terenu, ali da ne mogu zaključiti da bi ta tehnologija spriječila tragediju.
Tvrde da su još 2004., nakon nesreće vrlo sličnog helikoptera, zatražili da sistem koji pomaže pilotima u teškim uvjetima bude obavezan za helikoptere koji prevoze šest ili više putnika, ali njihov je prijedlog odbijen. Taj sistem moraju imati samo letjelice službe hitne pomoći.


Ali, stručnjaci za zračni promet komentirali su za američke medije da ne postoji garancija da bi takav sistem spriječio nesreću. U martu 2016. dogodila se nesreća helikoptera službe hitne pomoći koji se zabio u drveće iako je bio opremljen tim sistemom. Svi su putnici poginuli, a do pada je došlo zbog magle i pilotove pogreške.

Uzrok pada Brajantovog helikoptera tako još ostaje nepoznanica. Istragu ometa težak teren, a helikopter nije imao tzv. crnu kutiju, koja također nije obavezna u letjelicama tog tipa. Konačne rezultate istrage mogli bismo čekati i više od godinu.

Izvor: Fokus.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Kina: Poslije koronavirusa, pojavila se još jedna opasnost

Ptičji grip se pojavio na farmi u gradu Šaojang. U gradu u centralnoj kineskoj provinciji ...